Straatadvocaten (omstanders)

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 22:46

 

 

Wellicht, een beetje een oneerbiedige benaming maar... eerlijk gezegd klopte die benaming best wel, toen ik hem jaren en jaren geleden leerde in Amsterdam.

 

Het staat voor omstanders die zich, op niet zo fijne wijze bemoeien met ons werk en dat van de politie.

De één weet het nog beter dan de ander, en wie het hardst riep en zich bemoeide, de grootste mond had, zat ons regelmatig ongevraagd best wel eens in de weg (al was het wellicht vaak echt ook goed bedoeld). We waren niet altijd even gecharmeerd van de vaak opdringerige en storende manier van aanwezig zijn van deze vorm van omstander schap zal ik maar voorzichtig zeggen.

(Soms extra lastig door middelengebruik of ongerustheid, geschrokken zijn, dat ook).

Alleen, heel eerlijk?

Ik heb ze al een aantal jaren helemaal niet meer opgemerkt.

In tegendeel!

Want over het algemeen, de omstanders van tegenwoordig? Ze zitten op de grond met hun rug tegen de rug van het slachtoffer dat daardoor kan zitten zodat ze letterlijk een steun in de rug zijn. Ze houden paraplu's boven ons werkveld, zodat we worden beschermd tegen regen of felle zon. Of houden infuuszakken voor ons omhoog, ondanks lamme armen en al.

Ze brengen als iemand kan lopen, eerst naar huis wil, een slachtoffer naar huis om daar als nog onze hulp in te roepen. Ze staan ons op te vangen en de weg te wijzen naar plaats incident.

Ze brengen de fiets of scooter van de gestrande persoon naar de spoedeisende hulp. Of zetten de fiets of scooter vast aan een reling en regelen de sleutels. Of nemen hem mee om hem zolang bij henzelf thuis te stallen, niet voordat ze hun gegevens achter hebben gelaten.

Dekken slachtoffers toe met hun jassen of vesten, toveren kussentjes van hun bank tevoorschijn. Of een stoel om het slachtoffer op te kunnen laten zitten, binden theedoeken etc. om bloedende plekken. Die ze niet eens altijd meer terugkrijgen maar dat vinden ze dan niet eens erg.

Proberen ons zo goed mogelijk te vertellen wat ze hebben gezien, hoe iemand reageerde enzovoorts.
Starten zelfs reanimaties op en dat is echt wel een erg spannend iets als het niet je werk is zoals voor ons.

Staan spontaan het verkeer te regelen op plaats van het incident in afwachting van onze collega's politie. Ze troosten, bellen alvast familie als het slachtoffer dat wil, wachten tot alle hulp op gang is en nog veel meer!.

Nee, persoonlijk heb ik al een jaar of wat, het woord straatadvocaten niet meer gebruikt. Ik ben ze gewoon dankbaar voor wat ze uit medemenselijke overwegingen doen. Bedank ze altijd en vind het hartverwarmend wat ze doen. Even als de slachtoffers meestal.

Even een moment, nadat voor de ander het noodlot heeft toegeslagen, de tijd nemen om iets te beteken voor een wildvreemde die hulp nodig heeft.
En.. om indien nodig ons te helpen.
(Zoals met tillen of het terug naar de ambulance brengen van onze spullen).

Aangezien ik dit alleen maar steeds vaker tegenkom vind ik het tijd worden voor een andere benaming van omstanders zoals ik die vroeger leerde en best heb ervaren ook.

Ik noem ze liever...straatengelen vanaf nu.

Mensen met hart voor hun medemens.
Ze zijn er, steeds vaker en ik vind dat lief. (Hoewel straatmaat beter "bekt")

Aldus, lieve straatengelen, dank jullie wel voor jullie aanwezigheid en keep up the good work.

Ik heb de uitdrukking "alleen samen" wel eens "vervloekt " tijdens de "c" tijd, omdat er toen, naar mijn beleving, in ieder geval zelden zo'n sprake is geweest van verdeeldheid en eenzaamheid. Samen vond ik echt vaak een dooddoener in die tijd.
Maar inmiddels is samen wat mij betreft in ere hersteld, en daar word ik in ieder geval echt blij van!

Bedenk je maar...het kan zomaar zijn dat je zelf hulp nodig hebt. Hoe fijn kan het zijn dat je niet aan je lot wordt overgelaten, maar dat er dan zomaar "random' mensen zijn die er voor jou zijn?

Doe dat wat je zelf ook graag ziet en ervaart. We zijn hier op de wereld om elkaar te helpen nietwaar?


P.S Dit is mijn persoonlijke ervaring over het algemeen. Ik weet heus wel dat het ook nog steeds wel eens anders kan gaan of anders ervaren wordt...



Hannah Bonnes (Ambulance verpleegkundige)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.