Tina Turner

Gepubliceerd op 7 augustus 2024 om 22:49



Toen Tina Turner haar eerste echtgenoot verliet – die ook haar baas, ontvoerder en wrede kwelgeest was – sloop ze hun hotelkamer in Dallas uit met een enkele gedachte in haar hoofd: ‘De uitweg is door de deur.’


Van daaruit vluchtte ze over de middernachtsnelweg, terwijl semi-vrachtwagens haar voorbij raasden, met 36 cent en een Mobil-tankkaart op zak. Zodra ze besloot de deur uit te lopen, bezat ze niets anders. Toen ze de scheiding aanvroeg, deed ze een ongebruikelijk verzoek. Ze wilde niets: de songrechten niet, de auto's niet, de huizen niet, het geld niet. Het enige wat ze wilde was de artiestennaam die hij haar gaf - Tina - en haar huwelijksnaam - Turner. Dit was de naam waarmee de wereld haar had leren kennen, en het behouden ervan was haar enige kans om haar carrière te redden.


Vanaf dat moment had het nog veel kanten op kunnen gaan. Ze had tientallen jaren in de vergetelheid kunnen werken en misschien platen kunnen maken op kleine labels die gewaardeerd zouden worden door vinylkenners in Portland. Ze had in Vegas kunnen blijven, waar ze eerst haar spullen ging halen, en als nostalgische act had kunnen werken. En natuurlijk, gezien wat ze had meegemaakt, had ze het misschien... niet gered. Wat er in plaats daarvan gebeurde, is dat Tina Turner de grootste wereldwijde rockster van de jaren 80 werd.

 

Ik ben oud genoeg om me dit nauwelijks te herinneren, maar als je dat niet bent, was het zo: de Rolling Stones zouden de ene dag headliner zijn in een stadion, en de volgende dag zou het Tina Turner zijn. Een vrouw van middelbare leeftijd - ze werd een rockster op 42-jarige leeftijd! - bovenop de jaren tachtig zitten alsof het haar troon was. 


Tina's tweede huwelijk - met haar, haar enige huwelijk - was met Edwin Bach, een Zwitserse muziekmanager die 16 jaar jonger was dan zij. Over hem zei ze: 'Erwin, die op zichzelf een natuurkracht is, is nooit in het minst geïntimideerd door mijn carrière, mijn talenten of mijn roem.' In 2016, na een spervuur ​​van gezondheidsproblemen, begonnen Tina's nieren het te begeven. Ze was toen Zwitsers staatsburger en begon zich voor te bereiden op hulp bij zelfdoding toen haar man tussenbeide kwam. Volgens Tina zei hij: "Hij wilde geen andere vrouw, of een ander leven." Hij gaf haar een van zijn nieren, kocht haar de rest van haar tijd op deze aarde en sloot misschien een cyclus af die haar van een man die haar letsel had toegebracht, bracht naar een man die bereid was zichzelf letsel toe te brengen om haar van kwaad te behoeden.


Geboren in een deelpachtfamilie als Anna Mae Bullock in 1939, stierf ze als Tina Turner op een paleisachtig Zwitsers landgoed: de koningin van de rock 'n roll; een storm van een artiest met een woeste stem; een danseres met een diepgewortelde, huiveringwekkende potentie en vaardigheid; een schoonheid voor alle leeftijden; een overlevende van verschrikkelijke mishandeling en een pleitbezorger voor anderen in soortgelijke situaties; een auteur en actrice; een vrome boeddhist; een vrouw en moeder; een mens met zeldzaam talent en doorzettingsvermogen die, door haar transcendente schittering, een legende werd.



Bron: Incredible World

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.