In gesprek met Mustapha Benchikhi...

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 14:36

 

Via Stichting Islamistisch Primair Onderwijs Rijnmond (SIPOR), kwam ik in contact met godsdienst leraar Mustapha Benchikhi. Hij geeft Islamistisch onderwijs op basisschool Ikra in Dordrecht en op het Voortgezet Onderwijs in Rotterdam.

 

Zo zat Mustapha in zijn kantoortje bij Ministerie van Justitie de administratie te doen. En zo is hij leraar godsdienst in het islamitisch Onderwijs. Zijn naam Mustapha betekent in het Arabisch ‘de Uitverkorene’ of terwijl ‘De Verkozene’.

 

Het begon allemaal met de mooie verhalen over de profeten die hij ging vertellen in de moskee aan de jeugd. Hij kreeg hartverwarmende reacties van de kinderen en hun ouders. Toen hij zijn dochter naar islamitische basisschool Ikra bracht, ging pas echt het balletje rollen. Hij raakte in gesprek met de directeur van de desbetreffende basisschool over de vacature leraar godsdienst.

 

Hij is vervolgens opleiding tot leraar tweedegraads Islamistisch Onderwijs gaan volgen in Amstelveen. Deze opleiding heeft hij met een diploma vier jaar geleden afgerond. Sindsdien is hij als leraar godsdienst in het Islamistisch onderwijs niet meer weg te denken.

 

De kennis betreft het islamitisch geloof brengt hij met veel enthousiasme over op de jeugd. Zo zegt hij :’Ik heb liefde en toewijding voor het islamitische geloof. En hoe ik mij van binnen voel, straal ik uit en dat breng ik over op de jeugd’.

 

 

Na een jaar geleefd te hebben in de snelheid en hectiek van het leven, breekt de Ramadan aan. Hij ervaart de Ramadan als een rustperiode. Het is de tijd dat je gaat nadenken over je doel/levensmissie op aarde. Het is een maand van bezinning en zelfreflectie. Zo zegt hij: ’Ramadan is voor mij de maand om terug te keren naar de schepper Allah. Het streven is om een goed mens te zijn en te blijven. Maar tijdens de Ramadan ga je reflecteren en extra letten op je gedrag’.

 

De koelkast zit tijdens de Ramadan vol met eten en drinken. Bepaalde momenten van de dag voel je, dat je trek hebt, en je zit laag in je energie. Toch hou je het vol. Omdat je bewust bent van de reden waarom je vast. Je gaat je daardoor beter kunnen inleven hoe de minder bedeelde mensen leven. Het brengt je dichter bij de essentie van het leven. En dat is meer leven vanuit je gevoel, met de wetenschap dat je op een dag rekenschap moet afleggen bij de Heer.

 

De kinderen kennis laten maken met de Ramadan doet hij spelenderwijs. Er worden onder andere werkboeken gebruikt. En er worden verhalen verteld. Ook wordt er extra aandacht besteed aan bijvoorbeeld de opening van de Ramadan. Het valt hem op dat het 5 keer per dag bidden vaak erbij inschiet bij de jeugd. Maar dat ze wel een maand lang vasten tijdens de Ramadan. Wat de jeugd voor heeft vergeleken met zijn jeugd, is dat hij geen tot weinig informatie heeft gekregen over de islam. Hij kreeg het eerder mee als cultuur.

 

 

Maar nu wordt er voor de jeugd veel meer gedaan aan bewustwording. Mustapha is geen voorstander van angst uitspraken als: ’Je moet bidden anders ga je naar de hel’. Hij is meer een voorstander van praten vanuit liefde en toewijding voor het islamitische geloof. Bewustwording is iets wat groeit. En groeien heeft tijd nodig. Hij legt de kinderen onder andere uit wat de maand Ramadan inhoudt, waarom er gevast wordt, wat het doel van het vasten is en waarom Allah de maand Ramadan heeft uitgekozen om te vasten en niet een andere maand.

 


Het luisteren naar de uitleg van Mustapha geeft mij ook voldoening en kennis. Want wat ik niet wist is dat profeet Mohammed (Vrede zij met Hem) gedurende 23 jaar steeds een klein beetje van de heilige Koran heeft gekregen. En dat de heilige Koran tijdens de Ramadan is neergezonden en geopenbaard.

 

Tijdens een hele bijzondere nacht in de Ramadan, Layla tul Qadr, ook wel ‘de nacht van de lotsbestemming’ of ‘de nacht van de beschikking’ genoemd, heeft de openbaring van de heilige Koran plaatsgevonden.

 


In de heilige Koran wordt deze nacht aangeduid als een nacht met meer waarde dan 1000 maanden. En vanuit deze basis kennis worden de voordelen van de maand Ramadan uitgelegd aan de kinderen.

 

Ook legt hij uit dat de Ramadan in 30 jaar tijd alle seizoenen passeert. Het schuift steeds op. Hij kan zich nog herinneren dat hij jaren geleden hartje winter aan het vasten was. En ik kan mij nog herinneren dat jaren geleden mijn collega’s op het werk hartje zomer met 35 graden aan het vasten waren.

 

Tijdens het gesprek zei hij dat het hem pijn doet dat er zoveel onwaarheden worden gezegd over het islamitische geloof. En dat er in naam van het islamitische geloof zoveel uitgevreten wordt in de wereld. We vinden het beiden zeer jammer dat dit nog steeds gebeurd overal ter wereld. Het is namelijk niet het geloof, maar de mens die kiest voor gruweldaden. Dat er in de toekomst meer bewustwording mag komen en saamhorigheid tussen de mensen.

 


Ik vraag Allah om ons vasten te accepteren en onze goede daden te vermeerderen en onze slechte daden te wissen. 

 

Eid Mubarak



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.