Wie is Juneoer Mers?
Ik ben een Surinaamse man, geboren en getogen in Rotterdam. Ik ben een acteur die in verschillende film-, televisie- en theaterproducties te zien is. In 2009 ben ik afgestudeerd aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam. Sindsdien ben ik bezig om mijn talenten in het theater vak verder te ontwikkelen.
Hoe ben je op het idee gekomen om aan de Frank Sanders Academie te gaan studeren?
Frank Sanders Academie in Amsterdam is een musical academie. Ik hield altijd al van zingen en entertainen op het podium. Maar ik wilde verder mijn talenten gaan ontwikkelen. Dat kon ik doen tijdens mijn opleiding. Want daar kreeg ik zang, dans en spel. Wat ik leuk vind is dat ik onlangs 1 van de commissieleden ben geweest op het Frank Sanders Academie in Amsterdam. Ik voel me vereerd om de nieuwe generatie musical acteurs te mogen ontdekken.
Was je als kind al bezig met acteren?
Jazeker. Ik kan mij nog herinneren dat ik vijf jaar oud was en aan het spelen was met actiefiguren poppetjes zoals He-Man en Spiderman. Daardoor was ik regelmatig in mijn eigen fantasie wereld. Ik had het laatst nog met mijn moeder over dat zij mij steeds moest gaan zoeken. En dan vond ze mij in de kamer waar ik met actiefiguren poppetjes zat te spelen.
Wanneer stond je voor het eerst op het podium? En hoe heb je dat ervaren?
Ik heb heel lang opgetreden en gezongen in Surinaamse bandjes maar mijn eerste optreden was in de zaal Royal vlakbij Marconi plein in Rotterdam. Ik was heel zenuwachtig. Maar naarmate de tijd verstreek voelde ik mij steeds meer op mijn gemak op het podium. Toen ik 17 jaar was kwam ik een meisje tegen genaamd Melanie. Met Melanie had ik altijd leuke gesprekken en we deden vaak sketches. Zij had een auditie voor een rol in het theater. Zij vroeg of ik ook auditie wilde doen. Ze zei: ’Tijdens de auditie moet je wel een stukje kunnen zingen, acteren en dansen’. Dat was voor mij geen probleem. We zaten in de trein op weg naar de auditie toen ze zei:’Oh ja, je moet ook een monoloog uitvoeren’. Ik dacht toen:’Zingen in het Nederlands en Engels is appeltje eitje voor mij. Maar wat is een monoloog?’. Ik wist het toen echt niet. Ik heb vervolgens auditie gedaan en ik ben uiteindelijk aangenomen voor de desbetreffende rol.
Wat vind je belangrijk in de interactie met het publiek?
Ik vind oogcontact met het publiek heel belangrijk en jezelf zichtbaar maken. Dus laten zien wie je bent. Het is niet altijd gemakkelijk om het publiek mee te krijgen. Je moet openstaan voor de energie van iemand anders, zodat iemand zich ook welkom voelt bij jou. Openheid is daarom heel belangrijk. Maar wel met behoud van je eigen grenzen.
Hoe bereid jij je voor op een auditie voor een rol in een musical.
Ik ga niet alle ingrediënten uit mijn gerechten geven, maar als ik een tekst en een liedje krijg dan zorg ik er wel voor dat ik mij goed voorbereid. Het enige wat ik eraan kan toevoegen is dat het belangrijk is dat je de tekst en het liedje echt gaat begrijpen. Pas dan kan je je rol goed vertegenwoordigen.
Wat vind jij fijn om te doen als je een dag vrij bent?
Ik geef veel van mijzelf omdat ik heel open ben op het podium. Des te fijner vind ik het om mijzelf weer te sluiten als ik thuis ben. En dat doe ik door goed voor mijzelf te zorgen. En gamen (Playstation) vind ik heel leuk. Een potje Fifa spelen bijvoorbeeld.
Waar haal jij je inspiratie uit? Wat is jouw inspiratiebron?
Oke, ik ga niet liegen. Maar soms lees ik ook een boek. En nu wil je zeker weten welke boeken? Ik heb laatst een boek van 50 Cent gelezen ‘Hustle Harder, Hustle Smart’.
Een voorstelling speel je vaak niet 1 keer maar meerdere keren achter elkaar. Hoe zorg jij ervoor om gemotiveerd te blijven als je een voorstelling meerdere keren moet spelen.
Ik blijf gemotiveerd om te beseffen dat er altijd ruimte is voor verbetering en groei, zodat je altijd iets hebt om eraan te werken. Op het moment dat je beseft dat er geen verbeterpunten zijn en al je doelen en dromen hebt bereikt kan het wel lastig zijn om nog ergens je motivatie nog uit te halen.
Ik las een bericht van jou waarin staat:
’Vergeet daarom nooit dicht bij jezelf te blijven en het kind in jezelf aan te wakkeren’. Hoe zorg jij voor je innerlijk kind?
Als ik in contact sta met mensen ben ik open en levendig. Soms kom ik wel eens mensen tegen die dingen hebben meegemaakt waarbij hun innerlijk kind beschadigd is. Stel jezelf daarom met regelmaat de volgende vragen:
- Wat vind je leuk om te doen?
- In hoeverre wil jij dat gaan doen?
En hou daarin voor jezelf balans in fantasie, realisme en idealisme. Wat ik heb geleerd is om je dromen en de realiteit evenredig te houden. Je kunt uitbundig dromen terwijl de realiteit anders kan zijn. Wees je bewust van hoe jou realiteit er uit ziet en dat je moet weten hoe jij je realiteit kan onderhouden. Maar aan de andere kant heb je je dromen nodig, want anders heb je geen streven.
De coronapandemie begon in 2020. Alle theaters gingen dicht. Hoe heb jij je hier doorheen geslagen?
Natuurlijk heb ik er op werkvlak wel te maken mee gehad. Ik kan voorlopig niet meer optreden in het theater. Maar persoonlijk heb ik mij er wel redelijk door heen kunnen slaan en gelukkig nog steeds wel.
Je hebt in the Lion King gespeeld. In 2019 won The Lion King NL De Publieksprijs tijdens het Musical Award Gala. Je speelde daar de rol van Banzai (hyena). Hoe was dat voor jou? Hoe heb je dat ervaren?
Dat was echt een hele mooie en grote ervaring. Het is één van de grootste musicals waar ik in heb gespeeld en tevens ook één van de leukste rollen. Lion King is wereldwijd bekend en de musical Lion King in Nederland een groot begrip. Ik vond het super leuk om de rol van Banzai te doen. Maar het wel was zwaar. Het pak wat ik aan had was zwaar en ik moest met krukken spelen. Ik heb oprecht genoten. De reacties waren overweldigend.
Stel dat iemand ook een droom of ambitie heeft om in het theater vak te gaan. Wat zou jij diegene dan adviseren?
Ken je eigenwaarde, train voor het allerhoogste, laat jezelf zien en besef dat niks onmogelijk is als je maar wilt.
Reactie plaatsen
Reacties