Wie is Eveline Ruitenberg?
Ik ben moeder van 4 kinderen in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar, inmiddels al 29 jaar samen met mijn man Arnout. Daarnaast ben ik een gevoelsmens, een echt mensen-mens, creatief, een snelle denker, energiebommetje die mensen inspireert en enthousiasmeert.
Jouw wens én missie is om alle kinderen het gevoel te geven dat ze ertoe doen. Dat ze gezien en gehoord worden. Dat ze belangrijk zijn. Wanneer is jouw zielsmissie je duidelijk geworden en welke eerste stappen heb je toen gezet?
Ik kom uit een gezin waarbij mijn moeder psychische klachten kreeg. Dit had een groot impact op het gezin. Als kind leefde ik echt in mijn eigen wereld. Door het tekenen, schrijven en spelen kon ik toen mijn verhaal kwijt. Totdat ik begon te puberen.
Ik begon steeds meer af te zetten tegen hoe er omgegaan werd met bepaalde situaties in het gezin. Op mijn 14de levensjaar kreeg ik muziekles. We keken naar een musical over een autistisch jongetje gesloten was en in zijn eigen wereld leefde. Ik herkende mijzelf daarin.
Na afloop van de muziekles vroeg de leerkracht of alles wel goed ging met mij. Ik reageerde vrij luchtig. Vervolgens zei hij: ’Als je erover wilt praten dan kan dat altijd.
En als je wilt huilen dan mag dat ook’. Ik reed vervolgens huilend op de fiets naar huis. Het gesprek van 5 minuten met deze leerkracht zijn tot de dag van vandaag zeer waardevol voor mij geweest. Door dat gesprek had ik ineens de bewustwording dat ik er wil zijn voor alle kinderen in de wereld. Ik wil alle kinderen het gevoel geven dat ze gezien en gehoord worden en dat ze er mogen zijn. Inmiddels werk ik al meer dan 25 jaar met kinderen en hun ouders.
Eveline, ik heb op jou website ‘Mijn brief aan jou’ met veel ontroering gelezen. Zoveel herkenning. De reis in jezelf. In de brief staat: ‘Hij (de muziekleerkracht) hoorde de woorden die ik niet sprak. Ik voelde me gezien en belangrijk’. Het gevoel van niet gezien en gehoord worden. Hoe is dat nu?
Ik denk dat ik heel erg veranderd ben door ‘die vijf minuten met deze leerkracht’. Ik cijferde mijzelf weg, altijd op de laatste plaats maar dat doe ik niet meer. Het besef dat ik alleen een ander kan helpen als ik mijzelf eerst help. Ik geef mijzelf wat ik nodig heb. Daarnaast begeef ik mij met gelijkgestemden wat weer rust geeft.
Je ziet een kindertekening. Wat is het eerste waar je naar kijkt?
Het eerste waar ik naar kijk zijn opvallende dingen. En daarbij wat voor een gevoel ik heb bij de tekening.
Wat houdt speltherapie in?
Speltherapie is een vorm van kindertherapie. Wat psychotherapie voor volwassenen is, is speltherapie voor kinderen.
Bij speltherapie wordt er gespeeld en getekend. Alles wat er bij kinderen leeft en wat ze van binnen ervaren komt tot uiting in spel.
Bij speltherapie ga je ervan uit dat de binnenwereld naar buiten komt via de beeldentaal van spel. De indirecte en natuurlijke manier van communiceren van kinderen. Door de beelden van speltherapie begrijp je een kind beter en stem je makkelijker op hem af. Speltherapie brengt een proces op gang, er wordt gewerkt aan het (weer) in beweging brengen van energieblokkades, uiten van emoties en ervaringen, opbouwen van zelfbeeld om maar wat te noemen. Je helpt een stagnerende ontwikkeling op gang.
Wat is het doel van de online training: ’Beeldentaalmethode’
die mensen bij jou kunnen volgen.
De beeldentaalmethode bestaat uit twee delen: Spel en Tekeningen. Waar het mij om gaat is dat mensen bewust worden van het feit dat beeldentaal bestaat. We zijn allemaal kind geweest, dus we hebben allemaal die taal gesproken. Onze samenleving is best cognitief ingesteld, dus meer vanuit het hoofd. Maar niet ieder kind kan, wil, mag of durft te vertellen wat er van binnen in hem omgaat. Zij tekenen en spelen liever.
Bij volwassenen brengt de beeldentaal vaak naar boven wat nog niet gezien wordt of bewust is. Waardoor ze meer vanuit hun gevoel gaan leven en op die manier zich verbinden en kijken naar anderen.
Je begeleidt niet alleen kinderen en ouders, maar ook vrouwen. Je moedigt hen aan te doen waar ze blij en energiek van worden met je bedrijf 'Pit & Passie'. Op welke manier doe je dit? Hoe begeleid jij de vrouwen die zich aanmelden?
Tijdens het coachen van vrouwen met mijn bedrijf ‘Pit & Passie’ gebruik ik onder andere het tekenen. Ik coach vrouwen met een eigen bedrijf. Het coachen is praktisch maar ook op een emotionele laag. Ik vind het belangrijk om te kijken wat de ander nodig heeft om te groeien, wat houdt je tegen en wat is ervoor nodig dat je groeit. Dat is per persoon verschillend.
Je hebt een e-book uitgebracht:
’Hoe tekeningen jou helpen kinderen beter te begrijpen’. Wat is de gedachte hierachter?
Mijn e-book is eigenlijk een hele kleine kennismaking met het feit dat de beeldentaal bestaat. Mensen kunnen dan niet gelijk een kindertekening lezen. Het gaat mij om bewustwording van het feit dat het mogelijk is.
Hield jij zelf als kind van tekenen?
Heb jij jouw kindertekeningen bewaard?
Als kind hield ik ontzettend van schrijven en tekenen. Nog steeds vind ik het heel fijn om creatief bezig te zijn.
Ik heb nog wel een aantal kindertekeningen bewaard.
Je hebt samen met je man 4 prachtige kinderen. Hoe uit creativiteit zich in jullie gezin?
Mijn man en ik houden allebei van schrijven. En ook onze oudste dochter. Mijn oudste zoon uit zijn creativiteit in het voetballen. Vroeger tekende hij ook veel. Onze jongste zoon tekent nog steeds graag en schrijft ook regelmatig in zijn notitieboek. Daarnaast wordt er vooral in de wintermaanden muziek gemaakt in huis zoals drummen. Maar als het zonnetje schijnt, dan zijn we graag buiten.
Waar haal jij je inspiratie en motivatie vandaan?
Uit de opvoeders en kinderen die ik zie, mijzelf en uit de woorden van mijn muziekleerkracht. Dat is mijn drijfveer om mijn werk door te zetten.
Wat zou je nog heel graag willen bereiken?
Ik wil ook Internationaal kinderen en ouders begeleiden. Dus ben ik bezig met een Engelstalig platform. En heel graag wil ik dat de beeldentaal van spel en tekeningen een verplicht vak wordt op opleidingen die kindgericht zijn.
Heb je nog een boodschap voor de mensen?
Doe wat je blij maakt. Blijf niet hangen in datgene wat je omlaag trekt. Geniet van alles wat je doet.
Reactie plaatsen
Reacties