Naast dat we graag gezond en lekker willen eten en drinken, willen we tegenwoordig ook graag dat het milieu daarbij gespaard blijft. Daar moeten we absoluut met zijn allen wat meer ons best voor gaan doen. Maar….er wordt nogal eens anders naar gekeken. Als ik maar IETS vertel over een bepaald product wat van ver moet komen, simpelweg, omdat het in ons klimaat niet KAN groeien, dan zijn opmerkingen als “ ja, lekker milieuvriendelijk bezig ben je dan ! “ “ jammer, dat het zo van ver moet komen, anders had ik het zeker gekocht “ “ nou, jij zit wel milieu-onvriendelijk je zooi te promoten “ niet van de lucht. Ik stoor mij er persoonlijk niet aan, maar het is wel heel erg opmerkelijk te noemen, hoe we daarnaar kijken. Want:
….als we eens echt realistisch gaan kijken naar hoe “ erg” we het vinden, als lucuma of baobab “ van ver “ moet komen, dan zouden we ook eens even een rondje door onze eigen keukens moeten maken, daar de koelkast en voorraadkasten eens opentrekken, en wat kritischer naar de fruitschaal kijken. Bananen groeien niet in de Betuwe. Rijst komt niet uit Lutjebroek. En dan zwijg ik maar over de vele imitatie voedingsmiddelen, die qua ingrediënten vrijwel ALTIJD bestaan uit kokosvetten , soja en noten. Waar komt dat allemaal vandaan, denken jullie ? Kokosnoten groeien ook niet in het Kralingse Bos. Kortom ; we kijken té veel in kokervisie, als we dan wel opeens lucuma / baobab / carob / cacaopoeder / enzovoort gaan zitten bekritiseren omdat dit nu eenmaal van ver moet komen. Soms is een productie / teelt / verbouw in het Nederlandse klimaat nu eenmaal niet mogelijk. Wat je wel kunt doen, is het beste wat je KUNT doen. Ik geef wat voorbeelden;
- kies voor groenten en fruit uit het seizoen, en kies voor groente en fruit wat gewoon uit Nederland komt. - bananen kunnen we niet in Nederland verbouwen. Maar je kunt ze wel biologisch en fair trade kopen. - er zijn steeds meer ondernemingen die hun nek uitsteken om op Nederlandse bodem de biodiversiteit gaande te houden. Zo wordt er in Nederland ook gewoon haver verbouwd, maar ook soja. Door te kiezen voor deze producten, die je vooral vindt in biologische winkels en online, kun je ook zo milieu bewust omgaan met wat je eet en drinkt.- er zijn een aantal webwinkels, die zich inzetten voor circulair, biodiversiteit, streekgebonden, en als iets dan van ver gehaald moet worden, er de hoogst mogelijke prioriteiten worden gesteld aan fair trade ( dus eerlijke prijzen voor boeren ) kwaliteit ( biologisch gecertificeerd ) en een zo klein mogelijk gehouden voetafdruk.
Puur & fit is zo’n onderneming. Wij hebben een SKAL gecertificeerde afvul-ruimte, waar wij handmatig alles ZELF afvullen. Van lucuma tot baobab. Van thee tot gedroogde kruiden & specerijen. Van noten tot rijst en granen. Van pasta tot allerlei andere deegwaren. We kijken zeer kritisch op afkomst, en kwaliteit. We kijken zeer kritisch naar certificeringen en keurmerken. We kijken zeer kritisch naar een eerlijke handelsvoering. Omdat we direct zelf afvullen, zonder tussenkomst van importeurs / leveranciers / fabrieken, kunnen we onze voetafdruk erg klein houden en bovendien de verkoopprijs niet opjagen naar duizelingwekkende hoogten. Als daarop wordt gelet, kun je net zo goed een meest juiste keuze maken voor mens / dier en milieu. En kun je ook goed voor jezelf en je gezondheid zijn. Kijk daar gewoon eens op deze realistische manier naar, voordat je sociale media weer vol spuugt met commentaren. Kijk eerst eens goed naar jezelf. En in hoeverre jij realistisch bezig bent, voordat je met een punt neus in de hoogte naar anderen wijst. Want: het is allemaal niet zo rozenblaadjes, zonneschijn, bloemetjes & bijtjes zoals de industrie ons doet geloven. Het is een zeer complexe, ingewikkelde maar vooral verknipte wereld, die industrie. Laat je niet misleiden. Maar KIJK realistisch.
Door: Meukvrij met Monique
Reactie plaatsen
Reacties